Docent / Workshops

Sinds 2005 werkt Jolanda Hartog als docent bij Cultuurhuis Wherelant in Purmerend. Zij geeft hier verschillende cursussen aan diverse doelgroepen: o.a. beeldhouwen in speksteen, keramiek en plateelschilderen aan volwassenen, het kinderatelier en na-schools aterlier, Daarnaast geeft ze regelmatig les aan mensen met een beperking, bij het inloopatelier (werkplaats voor mensen met een psychiatrische achtergrond), atelier voor 2 (voor mensen met dementie en hun mantelzorger) Ze werkte mee aan diverse (scholen) projecten, community art projecten, teambuildings workshops en het CMK cultuureducatie met kwaliteit (dit is een stimuleringsregeling van de Rijksoverheid om de kwaliteit van cultuureducatie te vergroten in het basisonderwijs).

Leskist SLOT PURMERSTEIJN.
In opdracht voor het Purmerends museum heeft Jolanda Hartog een leskist ontwikkeld voor het basisonderwijs met als onderwerp SLOT PURMERSTEIJN, het kasteel dat tussen 1410 en 1741 in Purmerend stond.De leskist bestaat uit drie kasteelkisten met 
-lesmateriaal in de vorm van powerpoint presentaties, lesideeën en lesopdrachten (via USBstick 'de steutel der wijsheid'.)
-inspirerende voorwerpen, fotomateriaal en spellen die te maken hebben met slot Purmersteijn en de periode dat het kasteel in Purmerend stond. 


Voor meer info download de flyer: http://www.purmerendsmuseum.nl/page/233/Basisonderwijs

Snuffelmenu
Voor het Purmerends museum heeft Jolanda Hartog ook div. educatieve projecten ontwikkeld in het kader van het snufflmenu, waarbij  kinderen uit groep 3 van basisscholen uit Purmerend het museum bezoek en spelenderwijs kennis maken met een stukje verleden van Purmerend.
Onderwerpen:   PURMERENDS PLATEEL/ DE HOEFSMIT/ ER WAS EENS....

Voor 'Purmerend tijdens WOII' (een samenwerkingsproject tussen Clup welzijn en het Purmerends museum waarbij kinderen van groep 8 in gesprek gaan met oud Purmerenders over het leven tijdens de oorlog) 
heeft Jolanda het educatieve materiaal bij de expositie ontwikkeld en een inspirerende speurtocht gemaakt, door het centrum van Purmerend, vol spannende verhalen en wetenswaardigheden over de oorlog.

'Kinderen van Europa op reis' is een samenwerkingsproject van het Jeugdbuurtwerk
van Clup Welzijn, cultuurhuis Wherelant en Brede school De Weide, een nieuwe school in de nieuwbouw wijk EUROPA in Purmerend.

Brede school De Weide is een nieuwe school in de nieuwbouw wijk EUROPA van Purmerend.  De school is gelegen aan de Melkweg, van oudsher de verbindingsweg tussen Purmerend en Amsteredam.

Tijdens het project gaan de kinderen samen met hun leerkrachten op onderzoek naar de betekenis van de plek waar de wijk Europa is gebouwd, zoals deze voorheen was en hoe de nieuwe bewoners het nu beleven. In de zoektocht naar de
'aard' van de plek waar de kinderen wonen, komen aspecten aan bod die thuishoren bij aardrijkskunde, geschiedenis, biologie en kunst. Jolanda Hartog heeft lesmateriaal ontwikkeld waarin een kunstzinnige werkwijze wordt gecombineerd met theorie en praktijk van deze (leer)vakken.  Het lesmateriaal is dusdanig opgesteld dat leerkrachten er zelfstandig gebruik van kunnen maken. De kinderen gaan tijdens het project in gesprek met buurtbewoners en deskundigen over de verschillende onderwerpen in de wijk.
I
n het kader van de kinderboekenweek is er een boekje gemaakt: 'Verhalen van de Melkweg', geschreven door Cees Bakker en geïllustreerd door de kinderen van Brede school De Weide.

TAS (theater atelier speciaal) project op Martin Luther King school (speciaal onderwijs) in Purmerend  waarbij met de kinderen gedurende een heel traject van workshops (theater en beeldend)  is gewerkt naar een voorstelling en een kunstwerk  voor in de nieuwe school. Thema 'van oud naar nieuw'. 
   

Jolanda Hartog geeft diverse  workshops (ook op locatie).  Bijv. een  workshop  'spekstenen' voor  volwassenen of kinderen.  Of een workshop plateelschilderen (Delftsblauw of Jugendstil), eventueel in combinatie met een bezoek aan het Purmerends Museum.